Mere beslutningskraft til unge på kanten
Ser I potentialer i at give unge på kanten mere beslutningskraft? Måske går I og drømmer om at udvide jeres eksisterende praksis i den retning? Måske har I arbejdet med inddragelse af den unge og er klar til at tage det næste skridt, hvor den unge selv tager beslutninger i egen sag; fx i forhold til økonomi, valg af indsats og varighed af indsatsen? Måske har I allerede forsøgt at overdrage beslutningskraft til unge på kanten men har lukket ned igen pga. økonomi, lovgivning eller kultur?
Så vil vi meget gerne tale med jer! Ambitionen er at løfte jeres erfaringer med eller konkrete motivationer for at give mere beslutningskraft til unge på kanten til næste niveau.
VI SKAL HAVE MERE VIDEN OM UNGES BESLUTNINGSKRAFT
Vi skal blive bedre til at sikre, at unge på kanten kommer godt ind i voksenlivet. Der arbejdes i dag fokuseret og relevant med ungeinddragelse mange steder, men det er fortsat systemet, der træffer de endelige beslutninger. Det kan være godt for nogle unge – men er det godt for alle?
Vi ser et stort potentiale i at undersøge om netop dét, at de unge træffer egne beslutninger med sparring fra en fagperson, kan påvirke nogle af de kerneårsager, som ofte fastholder de unge i deres udfordringer, og hvordan det påvirker de unges handlekraft, selvbestemmelse og livskvalitet.
Lokalt arbejdes der nogle steder med at give udsatte personer større beslutningskraft over indsatser, ressourcer, og hvordan deres forløb skal se ud. Her ser vi bl.a., at udsatte personer og fagprofessionelle opnår et større udbytte i deres samarbejde. Det vil vi gerne undersøge nærmere med fokus på unge på kanten.
Derfor vil vi gerne muliggøre, at I som nye partnere undersøger, hvilke muligheder og udfordringer det skaber for unge på kanten, fagprofessionelle og systemet, hvis der investeres i at løfte og afprøve indsatser, hvor unge på kanten får mere beslutningskraft.
Formålet med de nye partnerskaber er at samle læring og erfaring på tværs af flere indsatser. Det samlede program skaber rum til videreudvikling, modning og forankring, hvor vi byder ind med økonomi, processtøtte og viden.
Københavns Kommune og Roskilde Kommune indgår sammen med Bikubenfonden i et udviklingspartnerskab, der kører i 2024-2026 med finansiel støtte på 15,8 mio. kr. til den samlede indsats fra Bikubenfonden.
De to partnerskaber:
Københavns Kommune
Københavns Kommune er gået sammen med en række organisationer om at finde nye veje i arbejdet med udsatte unge. I forbindelse hermed undersøges forskellige greb til at skabe nye rammer for de unges møde med systemet og systemets tilgang til de unge og muligheder for at møde de unge på nye måder. Organisationerne der er gået sammen i København, er Team Mod På Livet, Konsulenthuset for Socialøkonomi, Fjerde Sektor og Fishtank.
Roskilde Kommune
Roskilde Kommune har arbejdet målrettet med, hvordan børn og unge systematisk kan inddrages før, under og efter et møde, så den enkelte indsats tilpasses barnets eller den unges behov. Kommunen har desuden erfaring med at inddrage unge i et ungebyråd, som hvert år arbejder med forskellige mærkesager på børne- og ungeområdet. Kommunen vil gerne undersøge, hvad der skal til for, at de fagprofessionelle kan blive sparringspartnere – i stedet for beslutningstagere - for de unge.
(ON MATERNITY LEAVE)
EXTERNAL ACTIVITIES
KvindeKompagniet (member of the board)