Kunstens Stemmer
I Bikubenfonden har vi i samarbejde med Betty Nansen Teatret og Kunsthal Charlottenborg et fælles ønske om at stimulere politiske samtaler om kunstens betydning for mennesker og samfund.
Som en del af den fælles ambition, igangsatte vi i 2023 arbejdet med at udvikle et kommunikationskursus. Forløbet er med og for professionelle aktører indenfor kunstfelterne, der ønsker at styrke deres potentiale for at deltage i offentlige og politiske samtaler om kunstens betydning for mennesker og samfund.
Det er målet, at kurset kan bidrage til at forbedre de grundlæggende forudsætninger for, at kunsten kan bidrage til forandringer i samfundet.
Kursusforløbet
Kunstens Stemmer forløb første gang i foråret 2024.
Gennem et praksisnært forløb, bliver deltagerne introduceret til en bred vifte af kommunikationsdiscipliner, som kan understøtte deres deltagelse i samfundsdebatter.
Kurset er ligeledes en mulighed for deltagerne for at udvide deres netværk inden for eget og relaterede felter i kunstverdenen, og dermed styrke vidensdeling og engagement på tværs.
Forløbet består af deltagende workshops med præsentationer, træning og arbejde med en personlig case. Hver kursusgang drives af en kommunikationsekspert, der har aktuel praksis inden for temaet, og derudover er der et fagligt inspirationsoplæg til hver undervisning.
Deltagerne sammensættes ud fra et ønske om inklusion af forskellige fagligheder, baggrunde og perspektiver.
Kurset vil introducere følgende kommunikationsdiscipliner:
- Kommunikationsteori
- Personlig profil, positionering og rolle
- Public Affairs
- Retorik og taleteknik
- Pressearbejde
- Medietræning
- Sociale medier
Hvem kan ansøge om at deltage?
Kurset er målrettet professionelle aktører inden for kunstfelterne, der ønsker at styrke deres potentiale for at deltage i offentlige og politiske samtaler om kunstens betydning for mennesker og samfund.
Kurset er for kunstnere, kunstinstitutionsledere og -ansatte, debattører, projektledere, kommunikatører, forskere og andre kunstpolitiske stemmer inden for billedkunst, scenekunst og andre kunstarter.
Hvordan kan jeg ansøge?
Der vil være en årlig ansøgningsrunde. Følg evt. med i nyheder fra Bikubenfonden, hvor det meldes ud, hvornår der er åbent for ansøgning.
Hvordan udvælger I, hvem der optages?
Vi ønsker en mangfoldig sammensætning af deltagere ud fra antagelsen om, at det vil styrke kvaliteten af uddannelsen, herunder fordi gensidig inspiration fra andre erfaringer vurderes betydningsfuldt for undervisningen og netværket. Der sigtes efter en samlet balance i deltagerkredsen, fx ud fra følgende parametre:
- Alder, geografi, køn, etnicitet, social, økonomi og øvrig relevant diversitet.
- Forskellige erfaringer - såsom faglighed, baggrund, ansættelsesforhold med mere.
- Mellem billedkunst, scenekunst og andre relevante fagligheder i kultursektoren (såsom institutionsledere, kommunikatører, projektledere, debattører, forskere mv.), evt. andre kunstarter med mere.
- De optagne ansøgere arbejder professionelt i og/eller med billedkunstfeltet, scenekunstfeltet eller nært relaterede felter i Danmark.
Hvor meget tid skal jeg sætte af til kursusforløbet?
Forløbet indeholder fire kursusdage af ca. 7 timers varighed, som primært ligger i hverdage i tidsrummet 9.00-16.00 samt et kort onlinemøde. Der vil desuden være en introduktionsmiddag samt begrænset forberedelse til de enkelte kursusgange og arbejde med en afsluttende præsentation.
Hvem underviser på kurset?
Undervisere, oplægsholdere og eksperter skifter løbende. Se den seneste nyhed om uddannelsen i vores nyhedsarkiv.
Koster det penge at deltage?
Forløbet er gratis og ulønnet. Forplejning er inkluderet, og der er mulighed for transportstøtte.