KONGEPARRETS PRISER
Prismodtagerne giver os gennem deres arbejde nye perspektiver, inspirerer os og sætter vores forestillingsevne i gang. De bygger bro mellem kendt og ukendt terræn ved både at videreføre og forny. De inviterer os til at se fremtiden med nye øjne.
Kongeparrets Priser overrækkes ved et tv-show på DR. Her er vi som folk med til at hylde dem, der går forrest. Dem, der betager og begejstrer. Dem, der har vist eller er på vej til at vise banebrydende resultater.
Der uddeles tre priser, som anerkender prismodtagernes indsats og bringer deres arbejde frem i lyset. En med fokus på socialt arbejde, en med fokus på kunst og kultur og en med fokus på fællesskaber. Ud over en statuette og et pengebeløb modtager prismodtagerne et skræddersyet forløb med Bikubenfonden. Forløbets mål er at styrke prismodtagernes arbejde, så endnu flere får gavn af det i fremtiden.
Kongeparrets Priser har afsæt i en stærk tradition for fokus på kunstnerisk og socialt arbejde og uddeles til aktører i Danmark, Grønland og på Færøerne.
I november 2024 blev 20 år med Kronprinsparrets Priser markeret med en fejring i Store VEGA i København.
Læs mere her.
Priserne udspringer af en bryllupsgave fra Bikubenfonden, der blev givet til det dengang nye kronprinspar i 2004. Frem til 2023 blev der under navnet Kronprinsparrets Priser givet i alt 61 priser, der har hyldet kultur og kunst samt socialt arbejde.
21 fagligt stærke stemmer skal hjælpe med at give input til, hvem der første gang skal modtage Kongeparrets Priser i 2025. De 21 navne fordeler sig i tre forskellige komitéer med hver deres faglige fokus på socialt, fællesskaber samt kunst og kultur.
Rådgivende komité for Kongeparrets Fællesskabspris:
- Christine Ravn Lund, Forkvinde Dansk Ungdoms Fællesråd
- Paul Natorp, Stifter og forperson, Sager der samler
- Moussa Mchangama, Forfatter og medstifter af In futurum
- Tobias Bornakke, Forstander, Grundtvigs Højskole
- Tina Junge, Docent, UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole
- Vibe Klarup, Generalsekretær, Amnesty International Danmark
- Sine Egede Eskesen, Udviklingsdirektør, Bikubenfonden
Rådgivende komité for Kongeparrets Kulturpris:
- Lucia Odoom, Kulturjournalist og forfatter
- Mathias Mentze, Arkitekt og partner, tegnestuen Mentze Ottenstein
- Caspar Ryttergaard, Direktør, Kulturmødet Mors
- Miriam Frandsen, Projektleder, Toaster
- Emma Holten, Feministisk aktivist og kønspolitisk konsulent
- Nivi Christensen, Museumsleder, Nuuk Kunstmuseum
- Dina Vester Feilberg, Kunstchef, Bikubenfonden
Rådgivende komité for Kongeparrets Socialpris:
- Helle Vibeke Carstensen, Kommunaldirektør, Faaborg-Midtfyn Kommune
- Carsten Terp, Chefredaktør Impact Insider
- Andreas Hjort Frederiksen, Innovationschef, Røde Kors
- Naima Yasin, Sekretariatsleder, Ungdomsbevægelsen SAGA
- Anne Mette W. Nielsen, Lektor og ph.d., Center for Ungdomsforskning
- Johan Dubert, Direktør, Impactly
- Jakob Schjørring, Chef for det sociale område, Bikubenfonden
Hvad er Kongeparrets Priser?
Kongeparrets Priser uddeles hvert år af Kongeparret til dem der inden for socialt arbejde, kunst og kultur samt fællesskaber, samler os og bevæger os. Priserne overrækkes ved et TV-show på DR. Udover et pengebeløb får prismodtagerne et skræddersyet forløb fra Bikubenfonden, med fokus på at udvikle prismodtagerne og udbrede deres vigtige arbejde.
Hvorfor eksisterer priserne?
Priserne er med til at få dem frem i lyset, der gennem deres arbejde giver os nye perspektiver, inspirerer os og sætter vores forestillingsevne i gang.
Hvor mange priser bliver der givet?
Der vil blive uddelt tre priser: Kongeparrets Kulturpris, Kongeparrets Socialpris og Kongeparrets Fællesskabspris. Læs mere om priserne her.
Hvordan udvælges prismodtagerne?
Kongeparret udvælger prismodtagerne efter indstilling fra de rådgivende komiteer og Bikubenfonden. Indstillingerne vælges på baggrund af tre kriterier: 1) Mod til at gå originale veje, 2) Invitation til nye møder og 3) Inspirationskilde, der kan føre til noget.
Hvem sidder i de rådgivende komitéer?
De tre rådgivende komitéer til Kongeparrets Priser består af i alt 21 medlemmer med faglig ekspertise på hver af de tre områder. Læs om dem her på siden.
Bikubenfondens sekretariat nedsætter hvert år tre nye komiteer og udpeger medlemmerne. Komitemedlemmer sidder et år ad gangen med mulighed for forlængelse. Hver komité har syv medlemmer, hvoraf ét af medlemmerne er fra Bikubenfonden.
Hvem kan modtage priserne?
Læs mere i de tre prisbeskrivelser her.
Hvad følger der med priserne?
Udover et pengebeløb følger en øget opbakning fra Bikubenfonden med fokus på at udvikle prismodtagerne og udbrede deres vigtige arbejde.
Kan jeg indstille en kandidat til en af priserne?
Indstillingerne gives fra de rådgivende komiteer.
Hvornår bliver priserne uddelt?
Priserne bliver uddelt første gang i efteråret 2025. Vi opdaterer hjemmesiden, når datoen ligger klar.
Hvad er historien bag priserne?
Priserne udspringer af en bryllupsgave fra Bikubenfonden, der blev givet til det dengang nye kronprinspar i 2004. Frem til 2023 blev der givet i alt 61 priser under titlen ’Kronprinsparrets Priser’, som har hyldet kultur og kunst samt socialt arbejde. I anledningen af, at Kronprinsparret blev til Kongeparret i 2024, har priserne ændret navn og form og består nu også af en ny pris med fokus på fællesskaber.
Hvordan udvælges komitéerne?
Komitémedlemmerne er valgt af os i Bikubenfonden på baggrund af deres faglige ekspertise. De er valgt for ét år ad gangen med mulighed for forlængelse, og vi vægter, at komitéerne på baggrund af deres faglige viden samlet set kan sikre en mangfoldighed af initiativer, som bliver indstillet til Kongeparret.
Kronprinsparrets Priser blev i 2004 givet som en bryllupsgave til det daværende kronprinspar af Bikubenfonden.
Gaven har hædret kultur og kunst samt socialt arbejde. Kronprinsparret udvalgte og udnævnte årligt prismodtagere efter indstilling fra to rådgivende komitéer.
Læs mere om Kronprinsparrets Priser her.
I 2024 var det 20 år siden, prisen blev givet i gave, og det blev markeret med en musikalsk aften i VEGA, hvor Kongeparret deltog og alle tidligere prismodtagere var inviterede.