Freja
Freja Kidholm Christiansen er 15 år og går i 9. klasse. Hun har været to gange på robusthedscamp i Svanninge Bjerge, hvor lærere og pædagoger fra UngSlagelse bruger metoder og redskaber fra Natur til et godt liv – Laboratoriet.
”På robusthedscamp er man ude hele tiden og skubber til sine grænser – på mountainbike, på lange vandreture, i kano og omkring bålet. Det er et frirum at være ude, og man bliver hurtigt tæt med de andre unge. Lærerne og pædagogerne betyder også meget. De tror på dig og får dig til at tro på dig selv. Man er tryg ved dem.
Der er et andet sammenhold, når man er sammen udenfor. Man lærer hurtigt rigtig meget om hinanden og hinandens grænser. For eksempel har jeg højdeskræk, og det fortalte jeg, da vi skulle klatre. Jeg var bange for, om de andre ville afvise mig, men de var helt forstående, og så blev det nemmere at klare at være højt oppe, når man var sammen om det.”
”Jeg bruger det faktisk i skolen nu. På min gamle skole var det svært, og jeg kunne godt give fuldstændig op, hvis der kom et bump. Nu kan jeg tænke: ’Hvis jeg kunne klatre så højt op, så kan jeg altså også lave det der matematikstykke’. Jeg har udviklet mig meget fra min første camp til nu. Jeg er blevet mere klar over, hvem jeg er, kan sætte grænser og er blevet bedre til at tale med andre.
På camp har folk meget respekt for hinanden. Man føler, at man er noget værd. Folk lytter og spørger ind, og hvis man har fortalt noget meget personligt, så føler man ikke, at der blev gjort grin med en. Man bliver lyttet til, og folk har respekt for en, fordi der er andre, der har det på samme måde.
Vi havde også noget, der hedder ’bevidning’, hvor vi fortæller positive ting om hinanden, som vi har lagt mærke til. Det var ret vildt og dejligt at høre de andre sige positive ting om mig. Jeg fik at vide, at jeg er omsorgsfuld og bare sådan en, som er rar at være sammen med, fordi jeg er mig. Det gav mig megameget selvtillid. Det var som om, det gav en kemisk reaktion oppe i hovedet, som fik mig til at tænke: Jeg kan godt.”