Udstillingsprisen Vision

Med Udstillingsprisen Vision ønsker vi at skabe rum for nytænkning af udstillinger. Hvert år inviterer vi uafhængige kuratorer, kunsthaller, museer, organisationer og andre samfundsaktører, som arbejder med billedkunst, til at få realiseret en visionær udstillingsidé, der samtidig kan udvikle kunstfeltet og bidrage til at skabe samfundsforandringer.
Toggle text

Hvor findes den visionære udstillingsidé, der kan udvikle kunstfeltet og samtidig bidrage til at skabe samfundsforandringer? 

Det spørgsmål ønsker vi at få belyst og se konkrete svar på. En jury bestående af fagfolk fra relevante brancher vurderer alle indkomne idéoplæg. I udvælgelsen af idéer har juryen fokus på den kunstfaglige professionalisme og gennemslagskraft, den gode, nyskabende formidling, det banebrydende format og det visionære koncept, der kan være med til at skabe udvikling i fagfeltet og i samfundet. 

Tre forslag inviteres til en anden runde, hvor deltagerne modtager 40.000 kr. til videreudvikling af deres idéer. I kvalificeringsrunden får deltagerne desuden bistand til budgetlægning og mulighed for at undersøge de potentialer, idéen rummer for de involverede partnere, kunstens institutioner, fagfeltet, og dermed for at skabe samfundsmæssigt engagement, sætte dagsordener og samtidig udvikle kunstfeltet. Efter kvalificeringsrunden giver juryen tilbagemeldinger til hver af de tre deltagere og udpeger den endelige modtager af prisen. 

Der gives op til 4 mio. kr. til gennemførelse af idéen, der skal realiseres i Danmark. Derudover afsættes der op til 1 mio. kr. til udvikling, lancering og langsigtet forankring af indsatsen.  

Prismodtageren indgår således i et udviklingssamarbejde med Bikubenfonden med det formål at styrke den visionære idés potentialer. Her vil være fokus på strategisk og organisatorisk udvikling samt på, hvordan idéen kan lanceres, forankres og få betydning på langt sigt. Det kan f.eks. være igennem udvikling af kommunikation, læringsnetværk, nye partnerskaber og public affairs indsatser. 

Udstillingsprisen Vision

Med Udstillingsprisen Vision ønsker vi at støtte en visionær indsats, så vi skaber rum for nytænkning af udstillinger, der kan være med til at skabe udvikling i fagfeltet og forandringer for samfundet. 

I 2020 igangsatte vi en evaluering af Udstillingsprisen Vision. Formålet var at undersøge, om prisen stimulerer nytænkning af udstillinger som formidlingsformat. Evalueringen er udført af virksomheden White Cloud.

LÆS EVALUERINGEN HER

Her kan du se, hvordan et udpluk af tidligere modtagere af Udstillingsprisen Vision på hver deres måde har skabt udstillinger, der har rykket ved idéen om, hvad en udstilling kan være.
Ofte stillede spørgsmål

Hvem kan ansøge om Udstillingsprisen Vision?

Uafhængige kuratorer, kunsthaller, museer, organisationer og andre samfundsaktører, som arbejder med billedkunst, kan ansøge med en visionær udstillingsidé, der kan udvikle kunstfeltet og samtidig bidrage til at skabe samfundsforandringer. Det er muligt for flere aktører at ansøge sammen.  

Hvad består Udstillingsprisen Vision af?

Modtageren af prisen støttes med op mod 4 mio. kr. til at realisere sin udstillingsidé. Derudover afsættes der op til 1 mio. kr. til udvikling, lancering og langsigtet forankring af indsatsen. 

Hvornår kan jeg søge?

Det er muligt at søge Visionsprisen én gang om året. Se ansøgningsfrist længere nede på siden.

Hvordan ansøger jeg?

Via Bikubenfondens ansøgningssystem sender du dit idéoplæg i en samlet pdf på max. 2 sider, som indeholder følgende:   

  • Beskrivelse af idéen samt overordnet information om organisering, samarbejdspartnere, budget og tidsplan for indsatsen. 
  • Navn og kontaktoplysninger på de ansvarlige for indsatsen. 
  • Navn og kontaktoplysninger på øvrige kontaktpersoner, f.eks. hos samarbejdspartnere. 
  • Billedmateriale samt links til film og lyd, der formidler ideen, kan indsættes i ansøgningen. Filmen/lydoptagelsen må maks. vare 3 min.  

Overordnet budget vedhæftes som bilag. Hvis du går videre til anden runde, skal du lave et mere specificeret budget. 

Skal min udstillingsidé kunne realiseres alene for de midler, jeg modtager fra Udstillingsprisen Vision?

Nej, modtageren af Udstillingsprisen Vision støttes med op til 4 mio. kr. til realisering af idéen, men kan sagtens have et budget, der er større og kræver yderligere finansiering af andre aktører og partnere. 

Hvornår får jeg svar på, om jeg er gået videre til 2. runde?

Går I videre, får I typisk besked i begyndelsen af marts. I får mindst otte uger til at udvikle en mere detaljeret beskrivelse af koncept, budget, tidsplan med mere. I får også svar, hvis I ikke er gået videre til 2. runde. 

Hvornår bliver modtageren af Udstillingsprisen Vision annonceret?

Modtageren bliver som regel annonceret i løbet af efteråret.

Ansøgningsrunden til Udstillingsprisen Vision 2025 er åben fra den 3. februar til den 16. februar, kl. 23.59.

Tidligere modtagere af Udstillingsprisen Vision

2024 – AKK – Almene Kunstklubber

AKK – Almene Kunstklubber modtager Udstillingsprisen Vision 2024 for deres nyskabende ambition om at gøre beboere i almene boligområder til centrale aktører på den danske kunstscene. AKK vil som nyt landsdækkende netværk organisere seks kunstklubber i almene boligområder over hele Danmark og præsentere kunst der, hvor mennesker bor og lever.

Ideen om at skabe AKK udspringer fra kunstklubben Til Vægs i AKB København, Lundtoftegade, og AKK vil over de næste måneder og år organisere nye og etablerede kunstklubber i almene boligområder i Taastrup, Holstebro, Valby, Helsingør og Gellerup i Aarhus.

Målsætningen er at skabe aktiviteter og fællesskab omkring kunsten gennem et stærkt, lokalt engagement i de almene boligområder. Indsatsen vil fremme initiativer udenfor den etablerede kunstscene og samtidig gøre samtidskunsten tilgængelig for flere – og flere forskellige – mennesker.

”Vi ønsker at skabe forandringer gennem kunst. Derfor er vores vision at gøre almene beboere til centrale aktører på den danske kunstscene. Sammen med vores partnere i hele landet, rykker vi kunsten ud af institutionerne og ind i boligområderne, hvor vi giver beboere og kunstklubber absolut selvbestemmelse. Vi vil demokratisere kuratering og formidling, så kunst bliver en del af hverdagslivet i de almene boligområder,” siger Søren-Emil Schütt og Marie Finsten Jensen, der er stiftere og sekretariatsledere i AKK.

2023 – Kuratorerne Katarina Stenbeck og Carla Zaccagnini med udstillingsidéen 'roda – soft water on hard stone'

Kuratorerne Katarina Stenbeck og Carla Zaccagnini har modtaget Udstillingsprisen Vision 2023 for udstillingsidéen roda - soft water on hard stone. Med roda udstikker de en ny kurs for udstillingsproduktion og kunstformidling ved at vende  retningen for koloniseringens trekantsrute mellem Europa, Sydamerika og Afrika i deres undersøgelse af vidensformer og verdensskabelse.

roda er en toårig proces, der omfatter tre sørejser, tre kontinenter, ni nye kunstproduktioner og et omfattende eventprogram. De tre sørejser - i den modsatte retning af kolonitidens trekantshandel - danner ramme for samtaler mellem kunstnere og andre tænkere om vidensformer og verdensskabelse, der manifesterer sig i nye værker, præsentationer, workshops og andre aktiviteter i de tre lande.

Med en stærk tro på kunstens potentiale til at skabe nye indsigter adresserer de to kuratorer, Katarina Stenbeck og Carla Zaccagnini, sammenfletningen af menneskelige og mere-end-menneskelige kriser, som har rod i Danmarks og Europas kolonihistorie og de beslægtede spørgsmål, verden står overfor i dag.

”Vi mener, det er nødvendigt at udfordre det eurocentriske verdensbillede og dets forankring i kolonialisme og kapitalisme for at gentænke den vestlige måde at forstå og bebo verden. Med roda ønsker vi at anerkende og lytte til visdom og vidensformer, der kan guide os mod andre måder at leve, lære og være i verden på”, siger Katarina Stenbeck og Carla Zaccagnini.

2022 – Laboratoriet for Æstetik og Økologi med udstillingsideen 'Hosting Lands. Between the Ruin, the Field and the Forest'

Hosting Lands. Between the Ruin, the Field and the Forest

Udstillingsideen Hosting Lands inkluderer viden om aktivisme, græsrodsbevægelser samt radikale måder at omstrukturere livet på i kapitalismens ruiner. Bevægelsen vil genforvilde områder, anlægge fælleder og skovhaver. De vil interagere tæt med lokale fællesskaber, skoler, børnehaver, fiskere, landmænd, kulturhuse, foreninger og beboere.

På forskellige lokaliteter - i Jylland og på Sjælland, Fyn og Møn - vil jordstykker i løbet af udstillingens forløb fra 2023 - 2025 blive forpagtet eller erhvervet og gjort til offentligt fælleseje. Her vil de inviterede danske og internationale kunstnere udfolde deres praksis sammen med fællesskaber af lokale beboere og den bredere offentlighed.

Ideen tildeles udstillingsprisen, fordi den nytænker en udstillingsmodel, der bliver mere end en spektakulær engangsbegivenhed og præsenterer kollektive, stedsnære måder at leve på, og nye tilgange til at være i verden - i tværsnittet mellem det lokale og det globale.

2021 – Copenhagen Contemporary med udstillingen 'Yet, it Moves!.'

Yet, it Moves!

Yet, it Moves! er en visionær totalinstallation, der i et samspil mellem billedkunsten og videnskaben undersøger temaet bevægelse gennem video, performance og kunstinstallationer. Udstillingen udfolder sig gennem værkerne og gør os bevidste om de komplekse mønstre af bevægelse, vi alle er en del af.

Udstillingens inviterede internationale kunstnere vil undersøge bevægelse som allesteds-nærværende fænomen sammen med førende forskere fra Niels Bohr Instituttet, CERN - Det Europæiske Center for Højenergifysik og The UC Davis Digital Humanities Laboratory på University of California.

2020 – Kunsthal Rønnebæksholm med udstillingen 'Soil. Sickness. Society.'

SOIL. SICKNESS. SOCIETY.

Kunsthal Rønnebæksholm vinder med udstillingsideen Soil. Sickness. Society. Udstillingsprisen Vision 2020, idet udstillingen ifølge juryen rækker ud over en klassisk udstilling med et højaktuelt emne og en aktivistisk tilgang til at gøre kunsten til katalysator for sundhed og fællesskaber. Udstillingen vil på tværs af lokaliteter omkring Kunsthal Rønnebæksholm udforske ubalancer i forholdet mellem jord, menneske og samfund og vil med kunsten ikke blot dokumentere, men på aktivistisk vis støtte op om at helbrede psykisk mistrivsel og sygdom gennem kunsten. Udstillingsidéen har været undervejs længe, men temaerne synes i lyset af Corona-krisen mere relevante end nogensinde.

2019 – Kunsthal Aarhus med udstillingen 'Go Extreme'

GO EXTREME

Med ideen til udstillingen Go Extreme vinder kurator Peter Ole Pedersen og Kunsthal Aarhus Udstillingsprisen Vision 2019. Ekstremsport er et vildt og vidtfavnende univers, som både byder på dyb spiritualitet og dedikeret indlevelse, men også kamp og total udmattelse. Det handler om krop og sind, og hvad den menneskelige fysik er i stand til under ekstreme forhold og radikale udfordringer. Udstillingen Go Extreme tager afsæt, der hvor billedkunst og ekstremsport mødes, og ud over kunsthallen inddrages Aarhus’ byrum til publikums møder med blandt andet BASE jumping og Mixed Martial Arts (MMA).

2018 – KUNSTEN i Aalborg med udstillingen 'Work it out!'

WORK IT OUT!

Hvilket potentiale besidder kunsten og museet i en tid, hvor den enkelte bliver stillet over for konstante krav om selvoptimering, omstillingsparathed og robusthed? Dette centrale spørgsmål danner udgangspunkt for udstillingsprojektet Work it out!, der sætter fokus på mennesket i det moderne arbejdsliv. Kunstmuseet KUNSTEN vil blandt andet invitere byens arbejdspladser ind på museet for at blive en aktiv del af udstillingen, ligesom de vil flytte museumsaktiviteter ud på arbejdspladserne i Aalborg. Udstillingen forventes at åbne i efteråret 2021.

2017 – Esbjerg Kunstmuseum med udstillingskonceptet 'Wunderkammer'

WUNDERKAMMER

På de fleste kunstudstillinger møder publikum kunstværker, som er ophængt efter forskellige kunstvidenskabelige principper – såsom kronologi eller genrer. Men hvad sker der med publikums kunstoplevelse, når værkerne er organiseret med afsæt i fysikerens, kunstnerens eller biologens blik i et wunderkammer, hvor kunstværkerne indgår i et mylder af genstande fra et miljø uden for museet? Det undersøger Esbjerg Kunstmuseum med tre wunderkammer-udstillinger, der alle tager afsæt i billedkunst fra det 20. og 21. århundrede. Projektet strækker sig over tre år, og det er tanken, at de tre deludstillinger til sidst skal ende som et nyt format for præsentation af museets faste samling. Første udstilling åbner i efteråret 2018.

2016 – Kunstnergruppen Sisters Hope og Den Frie Udstillingsbygning med udstillingen 'Sisters Academy – The Boarding School'

SISTERS ACADEMY – THE BOARDING SCHOOL

På Sisters Academy – The Boarding School blev publikum inviteret på et kostskoleophold, der havde skiftet den traditionelle vidensbaserede skole ud med æstetik, poesi og sanselighed. Den Frie Udstillingsbygning var gennem kunstinstallationer, lyd- og lysdesign transformeret til en anderledes udstillings- og skoleoplevelse, hvor 20 performere udgjorde lærerstaben. Det var kun muligt at få adgang til skolen ved at indskrive sig som elev i 24 timer ad gangen. Opholdet talte således minimum én overnatning i skolens sovesal. Udstillingen løb fra den 19. september til den 18. oktober 2017.

2015 – Medicinsk Museion med udstillingsprojektet 'Mind the Gut'

MIND THE GUT

Mind the Gut kombinerer kunst, kulturarv og den nyeste biomedicinske forskning om tarmbakteriers samspil med hjernen. I udstillingen er dugfrisk forskning og videnskabelige opdagelser sat ind i en større kulturel, historisk og æstetisk sammenhæng og er dermed genstand for en kritisk refleksion over, hvad det hele betyder for vores forståelse af os selv som mennesker. Mind the Gut åbnede den 6. oktober 2017 og er nu en del af den permanente udstilling på Medicinsk Museion. 

Juryen

Visionsjuryen behandler de indkomne idéoplæg og afgør, hvem der skal inviteres til en kvalifikationsrunde og herefter, hvem den endelige modtager af Udstillingsprisen Vision er.
Toggle text

DEN RÅDGIVENDE JURY FOR UDSTILLINGSPRISEN VISION 2025:

Pernille Albrethsen - København-redaktør for Kunstkritikk og kritiker på Weekendavisen   
Sigrid Bennike - scenograf og direktør for designbureauet Torden & Lynild  
Astrid la Cour - direktør, SMK  
Dina Vester Feilberg - kunstchef i Bikubenfonden  
Camilla Mordhorst - adm. direktør for Dansk Kulturinstitut  
Jonas Snedevind Nielsen - arkitekt og medstifter af tegnestuen Perspektiv  

Kontakt
Klaus Ib Jørgensen
KLAUS IB JØRGENSEN
SENIOR UDVIKLINGSPARTNER
+45 31 47 64 95
kij@bikubenfonden.dk
Klaus Ib Jørgensen
KLAUS IB JØRGENSEN
Klaus arbejder med ”Dialog:Koncept:Udvikling”, udviklingsforløbet Task Force, samt partnerskaber på kunstområdet. Desuden er han ansvarlig for Udstillingsprisen Vision.